Przepisy

Naszą inspirację czerpiemy z wieloletniej tradycji kulinarnej regionu Mazowsza.
Siedzibą firmy jest Drobin – niewielkie miasteczko położone w samym sercu Polski. To tutaj tworzymy markę Stara Wędzarnia.

Żurek wielkanocny

Lista składników

  • 1 litr wody
  • 250 ml zakwasu żuru Stara Wędzarnia
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 suszone grzybki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 100 ml śmietanki 30%
  • pieprz i sok z cytryny do smaku
  • biała kiełbasa surowa
  • wędzony boczek i/lub wędzona kiełbasa

Lista kroków przygotowania:

  • Warzywa obrać i umyć, włożyć do garnka, dodać przyprawy i zalać wodą.
  • Gotować do miękkości.
  • Na kwadrans przed końcem gotowania dodać białą kiełbaskę.
  • Bulion przecedzić do drugiego garnka, dodać dokładnie wymieszany zakwas, chrzan oraz sok z cytryny i gotować na małym ogniu około 15 minut.
  • Boczek i/lub kiełbasę pokroić na kawałeczki i podsmażyć na suchej patelni, dodać do żurku.
  • Ugotowaną wcześniej marchewkę pokroić w półplasterki i również dodać do żurku.
  • Na koniec zaprawić zupę słodką śmietanką.
  • Żurek podawać z kawałkiem białej kiełbaski, jajkiem ugotowanym na twardo oraz kromką świeżego chleba, lub ziemniakami.

Smacznego!

Przepis nadesłany i sprawdzony przez nas w wyniku konkursu marki Stara Wędzarnia przez Panią Dorotę Płaszczyńską.