Przepisy
Naszą inspirację czerpiemy z wieloletniej tradycji kulinarnej regionu Mazowsza.
Siedzibą firmy jest Drobin – niewielkie miasteczko położone w samym sercu Polski. To tutaj tworzymy markę Stara Wędzarnia.
Żurek wielkanocny
Lista składników
- 1 litr wody
- 250 ml zakwasu żuru Stara Wędzarnia
- pęczek włoszczyzny
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 suszone grzybki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 100 ml śmietanki 30%
- pieprz i sok z cytryny do smaku
- biała kiełbasa surowa
- wędzony boczek i/lub wędzona kiełbasa
Lista kroków przygotowania:
- Warzywa obrać i umyć, włożyć do garnka, dodać przyprawy i zalać wodą.
- Gotować do miękkości.
- Na kwadrans przed końcem gotowania dodać białą kiełbaskę.
- Bulion przecedzić do drugiego garnka, dodać dokładnie wymieszany zakwas, chrzan oraz sok z cytryny i gotować na małym ogniu około 15 minut.
- Boczek i/lub kiełbasę pokroić na kawałeczki i podsmażyć na suchej patelni, dodać do żurku.
- Ugotowaną wcześniej marchewkę pokroić w półplasterki i również dodać do żurku.
- Na koniec zaprawić zupę słodką śmietanką.
- Żurek podawać z kawałkiem białej kiełbaski, jajkiem ugotowanym na twardo oraz kromką świeżego chleba, lub ziemniakami.
Smacznego!
Przepis nadesłany i sprawdzony przez nas w wyniku konkursu marki Stara Wędzarnia przez Panią Dorotę Płaszczyńską.