GWARANTOWANA TRADYCYJNA SPECJALNOŚĆ – GTS

Z ang. (traditional speciality guaranteed, TSG)

GWARANTOWANA TRADYCYJNA SPECJALNOŚĆ – GTS

Z ang. (traditional speciality guaranteed, TSG)

Europejski znak jakości
Gwarancja jakości dla konsumenta

Gwarantowana Tradycyjna Specjalność to symbol wyróżniający produkty zarejestrowane przez Komisję Europejską ze względu na ich unikalność i historię pochodzenia. Wyroby objęte unijną ochroną, których znak podkreśla, że Polska stała się jedynym i formalnym producentem tego typu wyrobów.

Produkt z oznaczeniem GTS musi być wytwarzany z tradycyjnych surowców, według tradycyjnej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie receptury (okres ten ma wynosić co najmniej 30 lat) lub tradycyjnymi metodami. Jest to wyjątkowo skrupulatny i rygorystyczny proces, lecz też jedyny sposób zapewnienia najlepszej jakości i różnorodności produktów. Właśnie w trosce o bezpieczeństwo produktu zastosowano w zakładzie nowoczesną linię ubojową i rozbiorową, spełniającą wymagania sanitarne i organizacyjne Unii Europejskiej.

Oznaczenie GTS umożliwia łatwą identyfikację oryginalnych i wartościowych produktów, ale daje też gwarancję kupującemu, że nabywa wyrób o konkretnych specyficznych cechach i wysokiej jakości. W porównaniu do innych produktów z unijnymi znakami jakości, tych z oznaczeniem GTS jest naprawdę mało. Jest to najbardziej unikatowe oznaczenie, ponieważ do tej w Polsce wyróżniono nim 9 produktów i są to miody pitne półtorak, dwójniak, trójniak, czwórniak, olej rydzowy, pierekaczewnik, kiełbasa jałowcowa no i właśnie kabanosy, kiełbasa myśliwska. W całej unii jest ich zaledwie 53, a do tych najbardziej znanych wchodzi Jamón Serrano, Mozzarella czy Pizza Napoletana.

Nasze certyfikaty

Niekiedy jest to kilkanaście dni, których potrzebuje mięso, aby idealnie skruszeć. Czasami są to długie lata, jakich potrzebują szlachetne trunki, aby osiągnąć ideał smaku.
A czasem jest to wiele… dekad smaku.

Niekiedy jest to kilkanaście dni, których potrzebuje mięso, aby idealnie skruszeć. Czasami są to długie lata, jakich potrzebują szlachetne trunki, aby osiągnąć ideał smaku.
A czasem jest to wiele… dekad smaku.